Ремонт ноутбуків планшетів, смартфонів.Продаж комплектуючих
м. Львів, вул. Зелена, 115

Як правильно зарядити телефон і мобільні пристрої ?

Новини  / 29 Січня, 2020

Як правильно заряджати телефон? Будь він новим або старим, зношений його акумулятор, брендовий (Samsung, Xiaomi, Apple) або китайський «ноунейм» – в 2020-му році правила зарядки батареї для всіх мобільних пристроїв одинакові з точки зору науки.

Як продовжити життя і термін служби акумулятора?

Найпоширеніші питання стосуються особливостей і правил використання автономного мобільного пристрою. Отже, як ми можемо продовжити життя будь-якого акумулятора незалежно від використовуваного типу батареї (Li-Ion, Li-Po, NiMH, NiCD)?

1. Температура – тримайте акумулятор в прохолоді, захистіть його від сонця і нагрівальних елементів для зменшення внутрішньої корозії (паразитні реакції на електроліті і електродах).

2. Глибокий розряд – пам’ятайте, що частковий розряд безпечний, а повний зношує батарею, оптимально тримати рівень заряду від 30% до 80%.

3. Напружена робота – вибирайте телефони, які володіють досить потужним акумулятором, якщо ви хочете використовувати мобільний пристрій для ігор або ресурсоємних завдань.

4. Швидка зарядка – використовуйте тільки оригінальні зарядні пристрої, коли ваш телефон підтримує одну з фірмових технологій (v, Pump Express, VOOC, Super mCharge і інші). Але якщо ви хочете продовжити службу акумулятора, то в повсякденному режимі з адаптерами високої потужності намагайтеся не перевищувати рівень заряду 80%.

5. Зберігання акумулятора – гіршими факторами виступають підвищена температура і висока напруга, тому оптимально помістити телефон або інший гаджет з Li-Ion-батареєю в прохолодне місце частково зарядженими (наприклад, до 50%).

Як правильно заряджати телефон і будь-який інший мобільний пристрій?

1. Як правильно заряджати новий телефон?

Просто подключите зарядное устройство и подзаряжайте перед первым и всеми последующими использованиями. Полный цикл или длительный заряд для Li-Ion и Li-Polymer не требуются — они готовы к эксплуатации с завода.

Рекомендується відключати всі непотрібні функції на час підзарядки. Наприклад, переведіть в режим енергозбереження, щоб уникнути паразитних навантажень і неправильного визначення рівня «100%» (дивіться пункт 7).

2. Що поганого може статися з акумулятором?

Зберігання з низьким рівнем заряду призводить до відключення ланцюга захисту і виходу з ладу (телефон не включається, «скаче» відсоток рівня енергії і так далі). Фізичні ушкодження і зовнішні чинники (особливо нагрів) можуть привести до розгерметизації корпусу і самозаймання елемента живлення (згадуємо історію вибухає Samsung Galaxy Note 7).

3. Чи потрібно заряджати телефон повністю?

З наукової точки зору частковий заряд осередків Li-Ion і Li-Polymer ефективніше повного (до 100%).

Підтримуйте рівень заряду між 30% і 80%.

4. Чи можна перервати зарядку акумулятора?

Часткове заповнення ємності елемента живлення не завдає жодної шкоди – це самий практичний спосіб підтримки смартфона або іншого мобільного пристрою в автономному стані.

5. Чи потрібно повністю розряджати телефон до кінця?

Глибокий розряд (до 0%, а іноді ще й спроби включити гаджет з розрядженим акумулятором) призводить до передчасного зносу і старіння.

6. Чи є у батареї телефону «ефект пам’яті»?

«Ефект пам’яті» в акумуляторах телефонів, смартфонів, планшетів і ноутбуків відсутня. Технології Li-Ion і Li-Po позбавлені оборотної втрати ємності без «тренувальних» циклів, як у батарейок NiMH і NiCd.

7. Як зробити калібрування акумулятора в телефоні?

Якщо індикатор відсотка заряду став показувати помилкові дані, то калібрування допоможе виправити проблему. Процедуру можна повторювати кожні 3 місяці з відключенням непотрібних функцій (переведіть в режим енергозбереження).

8. Чи слід відключати телефон від розетки, коли він уже заряджений?

Бажано – в більшості ситуацій небезпечно залишати без нагляду черговий споживач в розетці. Спільнота експертів по акумуляторів наводить докази, що процес зарядки в телефоні повністю контролюється і відключає подачу енергії від зарядного пристрою, коли ємність акумулятора вже заповнена, але перестрахуватися тут не завадить.

9. Незйомний акумулятор в смартфонах служить менше, ніж знімний?

Ніякої різниці немає – в обох випадках не потрібно витягувати акумулятор навіть на час зберігання. Досить заповнити його хоча б наполовину і покласти пристрій в шафу.

10. Як безпечно зберігати телефон з батареєю, якщо їм не користуюся?

Щоб уникнути пошкодження осередків Li-Ion і Li-Polymer виробник вимагає зберігати акумулятори частково зарядженими. Але ще важливіше температурний фактор – це повинно бути прохолодне місце всередині приміщення.

11. Чи нормально, що телефон сильно гріється під час зарядки?

Ні, акумулятор повинен залишатися прохолодним, або злегка теплим, але не гарячим. До сильного нагрівання найчастіше призводять альтернативні (дешеві китайські) зарядки або паразитні навантаження через активні функцій телефону при підключеному зарядному пристрої – переведіть телефон в режим енергозбереження.

До перегріву телефону і батареї (і її зносу, дивіться пункт 2) також призводить бездротова зарядка з котушкою і електронікою низької якості – при покупці перевіряйте відгуки на слова «гріє телефон».

12. Чи можна заряджати телефон на вулиці поза приміщенням?

Так – це безпечно за умови, що температура повітря не нижче 0 ° C при відносно невисокій вологості.

13. Як правильно вибирати зарядний пристрій для телефону?

Перевірте технічні вимоги до напруги і силі струму в інструкції телефону. Дізнатися якісний зарядний пристій чи ні дуже просто – він буде повільно заряджати (тобто більше трьох або навіть чотирьох годин). Варто запідозрити недобре і якщо адаптер або акумулятор нагріваються. Використовувати дане з / у не слід.