Ремонт ноутбуків планшетів, смартфонів.Продаж комплектуючих
м. Львів, вул. Зелена, 115

Як вибрати смартфон в 2019 році і не пошкодувати про це

Новини  / 4 Вересня, 2019

Вибір смартфона був легким процесом тільки в середині двохтисячних. Коли існувало, грубо кажучи, дві конкуруючі платформи: Windows Mobile і Symbian. Хочеш сенсорний апарат – береш що-небудь на першій, хочеш кнопковий з хорошою камерою – на другий.

Тепер же, в останні роки, вибрати придатну модель трохи складніше. З’явилася маса нових брендів, є купа дешевих апаратів (якісні вони? Чи варто купувати або краще збирати далі?), а є і маса смартфонів з непристойно високими цінами.

І тим не менше смартфони цілком логічно діляться на певні категорії, в рамках яких пропонуються якісь типові базові можливості. Ці категорії не завжди чітко видно, а іноді вони відверто перетинаються один з одним. Людині, яка не цікавиться темою смартфонів глибоко, розібратися у всьому цьому складно. Так що ми вирішили допомогти читачам і написали цей матеріал-мануал.

Для пам’ятки він занадто довгий, для дисертації (жарт) – занадто короткий. Але факт в тому, що після прочитання статті ви, швидше за все, знайдете відповіді на багато питань, пов’язаних з вибором смартфона в 2019 році.

Який бренд смартфона вибрати в 2019 році?

У процесі відповіді на це питання можна назбирати інформації на докторську дисертацію в області філософії (і це вже не жарт). Деякі люди вважають бренд основним критерієм при виборі техніки, інші ж дивляться на характеристики і ціну, треті на щось ще. І все ж: наявність на корпусі того чи іншого логотипу може або гарантувати, чи не гарантував певні властивості продукту.

Варіант номер 1: купити смартфон від Samsung, Huawei, Xiaomi або іншого іменитого A-бренду

Samsung, LG, Meizu, Apple, Sony, Huawei, Xiaomi і інші великі міжнародні компанії вже завоювали собі репутацію і любов серед одних споживачів. Інші ж вважають, що логотип на корпусі несе виключно іміджевий «заряд». А от все інше у смартфонів великих компаній таке ж, як у менш іменитих колег по бізнесу. Хто правий?

Чому варто купити смартфон відомого бренду

Масштаби бізнесу великих компаній такі, що вони здатні а) самі продукувати якісь нові технології і б) закуповувати кращі і найбільш сучасні комплектуючі за невисокими цінами. Це дає деякі переваги, в тому числі і не зовсім очевидні для НЕ зануреного в тему спостерігача.

Типові наслідки цих можливостей – якісні (дійсно якісні!) Камери і економічні екрани. Так, у дешевого апарату теж можуть бути «камера на 13 мегапікселів і екран Full HD», але на ділі смартфон А-бренду буде фотографувати краще, а його дисплей в силу економічності дозволить продовжити час роботи, наприклад, на 20%. Хоча і за якістю картинки, і за параметрами цей екран буде точно таким же, як у більш дешевого смартфона. Великі виробники здатні так «вилизати» систему і грамотно інтегрувати компоненти, щоб смартфон з 5000 мАг реально працював дня три. У невеликих компаній з такими ж «на папері» компонентами і аналогічної батареєю вийде, наприклад, лише півтора-два дня роботи.

Нарешті, варто звернути увагу на питання шлюбу: у великих компаній він невисокий, від 1 до 5 відсотків. Так що ймовірність нарватися на несправний апарат не так вже висока.

Чому не варто купувати смартфон А-бренду (недорогий особливо)

Мінуси у пристроїв А-брендів теж є. І проявляються вони в основному в бюджетному сегменті. Проблема в тому, що через необхідність відповідати прийнятим в тій чи іншій компанії нормам якості (сюди входить і всебічне тестування продуктів) А-брендам дуже складно створити конкурентоспроможний бюджетний смартфон. Так що покупець моделі компанії класу «А» ціною до 10 тисяч рублів, як правило, отримує дві переваги – якість і той самий іміджевий заряд. Про що варто забути, так це про просунутих характеристиках: смартфон 2019 року поступатися за своїми можливостями смартфонам В-брендів 2018 року.

Як типовий приклад можна привести новітній Xiaomi Redmi Go (на фото нижче) за 2 000 грн. Він багато в чому поступається деяким моделям локальних російських брендів, що пропонується практично за ті ж гроші. Ці самі локальні бренди за порівнянні суми можуть забезпечити і більш сучасні екрани формату 18: 9, і більш сучасний дизайн, і NFC, і знімні батареї, і деякі інші приємні дрібниці. Redmi Go здатний протиставити цьому хіба що екран з HD-дозволом, який, правда, зависоко для смартфона з 1 Гбайт оперативної пам’яті. Іншими словами, високий дозвіл може спровокувати гальма в роботі.

 

Варіант номер 2: Заощадити і купити свіжий і недорогий смартфон 2019 року, але від В-бренду.

До цієї категорії можна віднести як продукцію локальних компаній, так і «Китай другого ешелону» (Leagoo, Doogee, UmiDigi, HomTom, Oukitel – ось це все). Не будемо звалювати все в купу, а розберемося з ними окремо.

 

У чому головні плюси недорогих (і якісних) смартфонів В-брендів

До переваг смартфонів В-брендів варто віднести характеристики. Грубо кажучи, вони часом пропонують більше за менші або порівнянні гроші – див. Приклад з Redmi Go вище.

Рівень браку у апаратів категорії «В», правда, помітно вище, ніж у моделей категорії «А», і часом досягає і 15%. Плюс в цілому якість нестабільно: одна партія може виявитися практично бездоганною, а ось смартфони з іншого можуть виявитися практично поголовно несправними.

На яку ціну орієнтуватися, при покупці хорошого смартфона в 2019 році?

Смартфони 2019 вартістю до 2500 грн: тонке мистецтво компромісу

В Україні в цьому сегменті сьогодні «грають» тільки В-бренди. Купити свіжий Samsung і навіть свіжий Xiaomi за такі гроші навряд чи вийде. (Ну хіба що вам зустрінеться модель якогось 2016 або 2017 року, завалялися на складі і випадково затесався на полицю серед смартфонів 2019 року з напівмертвою від лежання батареєю.) Залишається орієнтуватися на локальні марки і невеликих китайських виробників, що пропонують всяке на Aliexpress.

Наша порада: якщо ви не готові витратити більше 2500 грн, на смартфон, шукайте серед моделей 2019 року або принаймні 2018 го.

В кінці 2018 – початку 2019 року в ультрабюджетного сегменті сталася важлива подія. Обороти набрала операційна система Android 8.1 Oreo Go Edition. Це полегшена версія Android 8.1 Oreo, покликана зробити недорогі смартфони з 1 Гбайт оперативної пам’яті і слабкими чіпсетами помітно більш спритними. Прямо-таки ракетами ці апарати, звичайно, не стали, але вони дійсно швидше дешевих моделей попередніх поколінь з 1 Гбайт оперативної пам’яті і який-небудь Android 7.0 Nougat.

Інший важливий момент – підтримка NFC і, як наслідок, безконтактних платежів проникла в самий-самий нижній сегмент ринку смартфонів. Що, звичайно, здорово.

З цікавих варіантів можна виділити, наприклад, Vertex Impress Click NFC (на фото вище) і Jinga Pass 3G (на фото нижче). Обидва цих апарату обладнані екранами формату 18: 9, підтримують NFC і мають здвоєні задні камери. При цьому з LTE-мережами вони не сумісні, що, звичайно ж, мінус. Втім, маючи на руках п’ять тисяч рублів, можна купити і модель з LTE-модемом – але, швидше за все, вже без NFC. Тут вже вам вирішувати – що важливіше.

Маючи в 2019 році 2500 грн на смартфон, на які характеристики ви можете розраховувати:

На простенький чіпсет MediaTek або Spreadtrum з четвіркою ядер, 8-мегапіксельну камеру або навіть який-небудь «подвійний» варіант, екран формату 18: 9. Сканера відбитків пальців в таких смартфонах найчастіше немає, а підтримка LTE присутня не в усіх моделях. Об’єм оперативної пам’яті в переважній більшості випадків дорівнює 1 Гбайт. Іноді зустрічається NFC.

Чого ви точно не отримаєте: процесор з вісьмома ядрами, HD-екрану, 2 Гбайт оперативної пам’яті.

Смартфони 2019 вартістю від 2500 до 5000 грн: більше вибору

За таку суму можна взяти вже і апарат А-бренду – Nokia, Xiaomi, Huawei, Honor і так далі. Яких-небудь цікавих технологій і функцій, які є у флагманських моделях цих марок, ви в бюджетників з тими ж логотипами не знайдете. Навіть сканери відбитків є далеко не скрізь. Зате у них все в порядку з енергоспоживанням і оновлення прошивки прилітають регулярно.

У четвертому кварталі 2018 року українці порахували кращим смартфоном ціною «від 2.5 до 5 тисяч» грн модель Honor 7A (на фото нижче) за 2 500 – у всякому разі, її купували найактивніше. Також не можна не відзначити Redmi 6A, близьке за більшістю параметрів і ціною пропозицію Xiaomi. Повторимося: не чекайте від цих моделей проривів, це прості, але якісні робочі конячки з HD-екранами, камерами рівня «днем все ОК, ввечері і вночі все жахливо», батарейками в районі 3000 мАг і «квартетами» ядер в чіпсетах.

Якщо грошей більше, і ви готові купити смартфон за майже 5000 грн, то можна дивитися на Vivo Y91C, Huawei Y6 2019 або, наприклад, Xiaomi Redmi 6 (на фото нижче). Останній дає подвійну задню камеру з нормальним (за мірками класу, звичайно) портретним режимом, перші два – великі екрани і досить потужні акумулятори в районі 4000 мАг.

Маючи в 2019 році від 2500 до 5000 гривень на смартфон, на які характеристики ви можете розраховувати:

Об’єм оперативної пам’яті вже найчастіше 2 Гбайт (хоча зустрічаються моделі з 1 і з 3), вбудованої – 16, роздільна здатність екрану – HD720p, чіпсети MediaTek або Qualcomm початкового рівня з чотирма або вісьмома ядрами, камери на 8 або 13 мегапікселів (іноді з додатковим модулем). Сканери відбитків пальців іноді є, а іноді і немає, а ось LTE-модеми є майже у всіх моделях.

Чого ви точно не отримаєте: 4 Гбайт оперативної пам’яті і камеру з нормальною зйомкою при поганому освітленні. На NFC можна розраховувати тільки в моделях локальних російських брендів.

Смартфони 2019 вартістю від 5000 до 7500 гривень: є з чого вибрати

В цей сегмент російські По-бренди вже намагаються не заглядати – з тієї причини, що компанії категорії «А» цілком здатні запропонувати конкурентноздатні продукти цього класу. А змагатися з ними, не маючи власних R & D-відділом і командою інженерів, непросто.

Китайські ж компанії категорії «В» з AliExpress в цьому сегменті зазвичай пропонують приблизно той же або трішки краще за характеристиками, що і «А» -бренди, але традиційно зі дивно працюють подвійними камерами (другий модуль знову «для галочки») і нерідко величезними акумуляторами, які на практиці дають лише трохи більше часу роботи, ніж звичайні батарейки в апаратах категорії «А». Крім того, китайці роблять упор на моделях із захистом. Довіряти чи не довіряти цьому захисті – питання відкрите: практика показують, що такі ось «гумові цеглини» з Китаю нерідко протікають і б’ються.

Мабуть, еталонними смартфонами ціною до 7500 гривень і в 2019 році можна назвати Honor 9 Lite (на фото вище) і Xiaomi Redmi Note 5 (на фото нижче). Спочатку це може здатися дещо дивною заявою, враховуючи, що і у першій, і у другій моделі досить давно є спадкоємці. І все ж – вислухайте наші аргументи.

Honor 10 Lite теж варто до 7500 гривень, і він кілька могутніше Honor 9 Lite по залізу. Але! У нього всього одна фронтальна камера проти двох у «дев’ятки», а корпус зі скляного перетворився в пластиковий. При цьому Honor 9 Lite ще й на тисячу рублів дешевше. Що до Xiaomi Redmi 5, то цей хітовий металевий апарат з акумулятором на 4000 мАг зараз стоїть в районі 7.5 тисяч за топову версію з 4/64 Гбайт пам’яті (варіант з 3/32 ще дешевше). Це тисяч на 2.5 гривень менше, ніж Redmi Note 6 Pro, який насправді не далеко відійшов від «п’ятірки». А Redmi Note 7 і 7 Pro до нас поки що не возять і взагалі неясно, скільки вони будуть коштувати. Але очевидно, що помітно більше 7500. Так що Redmi Note 5 і в 2019 році ще король серед смартфонів.

Є, втім, і інші гідні апарати в даній категорії. Наприклад, уваги заслуговують цілком собі якісні смартфони ASUS – ASUS Zenfone Max Pro M1 і Zenfone Max M2 з батарейками на 5000 і 4000 мАг відповідно.

Ну і варто відзначити, що в цій категорії смартфонів – від 5000 до 7500 – з’являються перші порівняно цікаві моделі лідера світового ринку, компанії Samsung. Той же Galaxy J6 пропонує екран AMOLED, а Galaxy J6 + розпорядженні здвоєною задньою камерою і NFC-чипом. Дисплеї при цьому мають дозвіл HD (хоча в цьому сегменті можна сміливо розраховувати на Full HD), а корпусу пластикові.

Смартфони 2019 вартістю від 75000 до 10000 гривень: торжество відомих брендів

Тут пропозиції В-брендів відсутні від слова «зовсім». Точніше, так: російських брендів немає зовсім, а невеликі китайські намагаються брати своє головним чином смартфонами з величезними батареями і посиленим захистом від всього і вся – води, ударів, піску і так далі. Воно й зрозуміло: власники бізнесів розуміють, що ніхто не буде платити такі гроші за звичайні моделі маловідомих марок. Тому вони пропонують незвичайні і специфічні. Продаються вони, за деякими даними, дуже так собі. Мало кому потрібен товстий і важкий смартфон, нехай навіть він здатний пережити удар або падіння. А може, до речі, і не здатний – см. Опис подібних моделей в попередньому підрозділі.

Тому в цьому сегменті на перший план знову виходять марки категорії «А». Чим їх варіанти відрізняються від кращих смартфонів категорії «від 5000 до 7500»? Різного роду еволюційними фішками: оперативки не 3 Гбайт, а 4 або навіть 6, здвоєні камери зустрічаються частіше, дозвіл екранів – завжди Full HD.

В цілому ж найкращі варіанти в сегменті смартфонів «від 7500 до 10000» в 2019 році знову пропонують китайці: Huawei і Honor з цілим виводком схожих один на одного безрамкових моделей, Xiaomi, Meizu і так далі. Але є реально цікаві варіанти і у тій же Samsung: наприклад, свіжий Galaxy A30 (на фото нижче) з Full HD-дисплеєм, NFC, батареєю на 4000 мАг і AMOLED-екраном коштує 8000. Тобто на рівні «китайців».

І ще раз підкреслимо: навряд чи ви відчуєте якісь неймовірні переваги в плані можливостей, якщо виберете модель, скажімо, за 8500 тисяч, а не за 6500. Але якщо можете собі дозволити – чому б і ні? Отримайте кілька дрібниць, які зроблять апарат приємніше.

І так, варто відзначити, що за 9500 тисяч поки що можна купити нібито знятий з виробництва найдешевший актуальний iPhone – iPhone SE (на фото нижче) з 32 Гбайт пам’яті. Порівнювати його з конкурентами за характеристиками нерозумно (бо це iPhone), так що просто нагадаємо про існування цієї ладно компактної моделі.

Маючи в 2019 році від 7500 до 10000 гривень на смартфон, на які характеристики ви можете розраховувати:

4-6 Гбайт оперативної пам’яті, накопичувачі 64 і 128 Гбайт, здвоєні камери з гарною якістю зйомки, металеві та скляні корпусу. NFC найчастіше є, але бувають і виключення. З чіпсетами (вісім ядер, MediaTek зустрічається все рідше, Qualcomm і фірмові чіпсети Huawei і Samsung – частіше) все теж відмінно: гри літають, інтерфейси операційних систем – теж.

Чого ви точно не отримаєте: так, в общем-то, практично все необхідне і отримаєте. Далі буде дорожче, але не факт, що набагато краще.

Смартфони 2019 вартістю від 10000 до 15000 гривень: старий флагман борозди не зіпсує

Ця «територія» належить в основному так званим «старим флагманів» (топовим моделям, випущеними рік тому) і апаратів, чиї «автори» вважають за необхідне брати максимальну націнку за свій бренд. Sony, Samsung, Huawei, Apple і ще кілька компаній – ось це їх єпархія. Китайці категорії «В» теж пропонують моделі за такі гроші на AliExpress, але це вже, право справа, просто смішно. Брати їх, перебуваючи в Росії, немає ніякого сенсу – ну тільки якщо вам потрібна рація і батарея на 15000 мАг, яка буде давати умовні три дні автономної роботи смартфона.

Якщо ж ви купуєте нормальний смартфон ціною від 5 до 8 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян від компанії категорії «А», то, швидше за все, розраховуєте не тільки на вельми серйозні характеристики (і вам їх, безумовно, дадуть), але і на певний рівень престижу. От саме тому в зазначеному діапазоні грають не стільки якісь дуже вже високотехнологічні моделі, скільки апарати відомих і престижних серій з характеристиками майже (але не на 100%!) Як у моделей до 25 тисяч. Про що ми? Ну, наприклад, Samsung пропонує ряд наворочених моделей серії Galaxy A, яка, як відомо, не так крута, як Galaxy S, і все-таки досить престижна і технологічна.

Якщо ви фанат Huawei, то можна купити який-небудь Huawei P20 (на фото нижче) або Honor 10. Характеристики не самі-самі, але престижно плюс флагманський рівень ТТХ вже десь близько. А ще існують топові модифікації iPhone SE з 128 Гбайт пам’яті і різні версії iPhone 6s …

Камер у моделях ціною від 5 до 7.5 тисяч вже може бути три, плюс з’являється швидка зарядка для акумуляторів, вкрай рідко зустрічається в попередніх сегментах. Екрани – все частіше модні і яскраві AMOLED, корпусу – найчастіше скляні. Метал рідкісний, пластик – зникаюче рідкісний.

На які флагмани в 2019 році варто дивитися в першу чергу?

На наш погляд, сьогодні в топовом сегменті уваги заслуговують насамперед моделі сімейств Samsung Galaxy S і Galaxy Note, Huawei серій Mate 20 і P20 (в перспективі і P30), Honor View 20 (на фото вище), Xiaomi сімейств Mi 9 і Mi Mix 3 (на фото нижче), Oppo RX17 Pro і Find X, моделі OnePlus серії 6.

Топові смартфони LG і HTC об’єктивно непогані, але занадто дорогими для своїх можливостей, та й Apple останнім часом рухається незрозуміло куди (це не тільки наша думка, а й думка ринку). Ми не хочемо сказати, що від цих смартфонів слід бігти стрімголов, але перед покупкою все ж краще подумати. Новомодні розкладні смартфони поки теж дуже сумнівні, а ігрові моделі породжені скоріше маркетингом, ніж здоровим глуздом.

І так, одна важлива порада: зараз, після MWC 2019, деякі попередні флагмани великих компаній помітно подешевшали. Або подешевшають найближчим часом. Просто тому, що у них з’явилися спадкоємці, які ось-ось надійдуть у продаж. Можливо, апарат, який сьогодні коштує 30 тисяч, через місяць-півтора-два буде коштувати вже тисяч 10. Так що є сенс почекати з покупкою.

Маючи в 2019 році від 15000 грн і більше на смартфон, на які характеристики ви можете розраховувати:

Топовий чіпсет рівня Qualcomm Snapdragon 845 і 855, AMOLED-екрани з роздільною здатністю до 2K, подвійні і потрійні з максимально високою якістю зйомки в природі, накопичувачі місткістю від 128 Гбайт, нестандартні дизайнерські ходи, незвичайні матеріали і так далі.

Чого ви точно не отримаєте: відчуття, що заощадили величезну суму. Тому що ви її витратили.

Висновок

Зрозуміло, що розкласти по полицях абсолютно всі моменти, пов’язані з вибором смартфона, в рамках подібної статті малореально. Але ми старалися. Подекуди спрощували, подекуди перебільшували, але в цілому ситуація з брендами і ціноутворенням йде саме так.